heinäkuu 25, 2014
  • Sinunkumppanisi

    Täyden palvelun IT-talo.

  • 1

Virustenpoisto

virustenpoisto

Virusten poiston ensimmäisenä toimena on tarkistaa, että koneellasi on asennettuna virustorjuntaohjelma ja että se on toimintakunnossa. Tämän jälkeen sinun tulee tarkistaa, että käyttämässäsi ohjelmassasi on käytössä viimeisimmät virustunnistepäivitykset. Näiden tarkastusten jälkeen suorita virustarkistus kaikille tiedostoille. Suorita myös spy- ja adware tarkistus.

 

Huom! 

Mikäli tiedät mistä viruksesta on kyse niin tarkista virustorjuntaohjelmiston valmistajan sivustolta, että löytyykö sieltä valmista poistotyökalua ko. virukselle.

Mikäli virustorjuntaohjelmasi ei löydä koneelta mitään virusta (tai se ei osaa poistaa ko. virusta) niin soitto meille ja me autamme.

Facebook virusten poisto

Facebook virus, Oletko jo saanut tartunnan? Sosiaalisessa mediassa on virusten levittäjien tulevaisuus.

Facebookissa tulee vastaan kiinnostava kuva kaverilta, mitä Sinä silloin teet?

Suurella todennäköisyydellä olet liian utelias ja klikkaat linkkiä. Sivuilta löytyy aika varmasti jonkinlainen virus, joka voi jopa kaapata tunnuksesi.

Poliisi viruksen poisto

Poliisi viruksen poistoon ei ole yhtä yksinkertaista ohjetta, koska poliisi viruksesta on olemassa erittäin monta eri versiota. Poliisi viruksen poistoon voit löytää ohjeita "googlettamalla" mutta näissäkin kannattaa olla erityisen varovainen, jotta ei lataa jotain toista haittaohjelmaa toiselle koneelle.

Mieti siis kaksi kertaa, mitä klikkailet!

Jos nyt kuitenkin olit liian utelias ja sait facebook viruksen, ei hätää viruksen saa yleensä poistettua.

Tämä oli nyt esimerkki facebook viruksesta, muissakin sosiaalisissa medioissa piilee samat vaarat esim. Windows Live Messenger.

Yleisohje virusten poistoon

Poisto-operaatio alkaa usein siitä, että kone ilmoittaa virustorjunnan käytönaikaisen tarkastuksen pysäyttämästä viruksesta. Usein ilmoitukseen reagoidaan pelkällä olankohautuksella tyytyväisenä siitä, että homma on hoidossa. Tämä asenne on kuitenkin virheellinen, käyttäjän ei pidä luottaa liikaa siihen, että virus on pysäytetty. Keskitetyn hallinnan antamista virusilmoituksista päätellen virusongelmat jäävät kuitenkin usein pidempiaikaisiksi riesoiksi. Virusilmoituksen jälkeen on suositeltavaa tarkistaa tietokone virusten varalta. 

Viruksilta suojautuminen on pitkälti kiinni omasta käyttäytymisestä, muutamilla varotoimilla säästytään jo pahimmilta tartuinnoilta:

 

Varmista säännöllisesti käytettämiesi ohjelmien turvallisuus. Eli tarkista ohjelmien valmistajien sivuilta onko ohjelmiin tullut turvapäivityksiä. Tietoturvan kannalta keskeisimmät ohjelmat ovat käyttöjärjestelmä, selain sekä virustorjunta- ja palomuuriohjelmat, mutta myös muiden ohjelmien päivityksistä täytyy huolehtia. Turvapäivitysten asennus on välttämätöntä, muuten jo kertaallen poistettu virus saastuttaa koneen uudelleen. Vanhat ohjelmat kannattaa koneen resurssien salliessa vaihtaa uudempiin.

Virustorjuntaohjelmat ovat riippuvaisia päivitettävistä viruskuvauksista. Jos kuvaukset ovat kaksi viikkoa vanhat, ei torjuntaohjelma tunnista sitä uudempia viruksia. Uuden viruksen ilmestyessä se on lähes aina torjuntaohjelmille tuntematon, joten mikään virustorjuntaohjelma ei anna 100 prosenttista suojaa. Useimmat torjuntaohjelmat päivittävät viruskuvaukset automaattisesti, mutta jos virus-tartuntaa epäillään, on syytä hakea uudet kuvaukset ohjelman valmistajan sivuilta ennen koneen tarkistuksen aloittamista.

Tutustu virukseen

Jos kone on tarkistettu joko sen muuttuneen käyttäytymisen johdosta tai torjuntaohjelman antaman hälytyksen takia, ja viruksia löytyi, ennen varsinaista puhdistusta kannattaa tehdä muutama asia.

Tarkista viruksen kuvaus torjuntaohjelman valmistajan sivuilta tai etsi tietoa hakukoneen avulla. Kaikkia viruksia EI voi poistaa virustorjuntaohjelmalla, vaan niiden poistamiseen tarvitaan erityinen työkalu. Viruskuvauksen yhteydessä on ohjeet viruksen poistoon ja jos poistaminen ei onnistu tavallisilla menetelmillä sivulta löytyy linkki poistotyökaluun.

Lue viruskuvausteksti huolellisesti läpi, esimerkiksi jos viruksen kerrotaan varastavan salasanoja, niiden vaihtaminen on puhdistuksen jälkeen kannattavaa.

Jos löydetystä viruksesta ei löydy torjuntaohjelmien valmistajien sivuilta tai hakukoneilla tietoa, kannattaa hakusanana käyttää saastuneen tiedoston nimeä. Varsinkin malware-ohjelmat ovat huonosti dokumentoituja ja niiden nimeämiskäytäntö on sekava.

Jos käytössänne on Windows XP, täytyy System Restore laittaa pois päältä puhdistuksen ajaksi. Muuten System Restore saattaa palauttaa juuri poistetut virukset koneeseen.

Puhdistaminen

 

Käytä ensisijaisesti kyseiselle virukselle tarkoitettua poisto-ohjelmaa, ja toisena vaihtoehtona virustorjuntaohjelman poisto-toimintoa. Torjuntaohjelmalla puhdistettaessa kannattaa useimmiten käyttää tiedoston tuhoamista puhdistus-komennon sijasta, sillä on paljon viruksia jotka eivät sisällä mitään puhdistettavaa materiaalia. Jos nämä keinot eivät tehoa, voit poistaa viruksen käsin, kunhan varmistat ettet tuhoa samalla mitään tärkeää. Varsinkin takaportti -ohjelmien ja troijalaisten suhteen kannattaa muistaa, ettei torjuntaohjelmat toimi niitä vastaan kovinkaan hyvin, jolloin on tarpeen käyttää juuri niitä vastaan tehtyjä ohjelmia. Osa koneelta löydetyistä viruksista saattaa myös olla uudelleen nimettyjä vanhempia viruksia, jotka kannattaa myös tuhota.

Ota yhteyttä!
Web Analytics